Komposztálás otthon: mutatjuk, hogyan!
A szerves hulladék ártalmatlanítása nehéz kérdés a városlakóknak. Szerencsére ma már vannak olyan elérhető megoldások, amelyekkel ők is élhetnek, hiszen a komposztálás otthon is kivitelezhető. Ez a folyamat az élelmiszer maradékok és az udvaron vagy kertben fellelhető hulladékok ismételt használását jelenti. A komposztálás otthon nagyszerű mód arra, hogy a háztáji növények egészségét javítsuk és a hulladéklerakókba kerülő szerves anyagok mennyiségét csökkentsük.
Jelenleg a hulladéklerakókba küldött szemét 50% komposztálható, ami évente több milliárd forintnyi élelmiszerpazarlást tesz ki. Ha az élelmiszer maradékokat a szeméttel együtt dobják ki, akkor az egy hulladéklerakóba kerül, ahol megsemmisítik. Viszont ezek sok helyet foglalnak el és üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Amennyiben ezeket az anyagokat a komposztálás otthon megvalósítható módszerével újrahasznosítják, értékes és tápanyagokban gazdag talaj keletkezik, ami a növények javát szolgálja. A komposztálás a hulladékot úgymond fekete arannyá változtatja, amit a gyephez, a kerthez vagy a szobanövényekhez is felhasználhatunk. Ehhez elég egy nagyobb méretű konténerrel rendelkezni, ahová a szerves hulladékot gyűjthetjük.
Ha nincs a birtokunkban ilyen tároló, azt magunk is létrehozhatjuk különféle anyagokból, kezdve a fa raklapoktól, a szemetes kannákon át a drótkerítésig. Bár ez a folyamat hideg időben lelassul, de egyes baktériumok aktivitása télen is folytatódik. Ezért a komposztálás otthon, a hideg évszakban sem kell abbamaradjon. Ételmaradékokat továbbra is hozzáadhatunk, ha minden alkalommal levelekkel vagy szalmával borítjuk.