A jázmin rizs igen finom köret
Ön is éppen azon gondolkodik, hogy mi legyen a következő ebédnél a köret? Megint krumpli vagy rizs? Ha már mindkettőt unja, akkor a jázmin rizs legyen a következő, amit kipróbál! A hagyományos, nálunk is elterjedt rizsféle valóban nem a legáthatóbb aromával rendelkezik, inkább csak a megfelelő ízesítéssel finom.
A jázmin elnevezésű fajta azonban aromás és illatos, innen is adódik a neve. A sima rizs után, az itthon talán legtöbbet használt fajta, a basmati család tagja. Hosszú szemű, illatos, könnyen és hamar elkészíthető. Kevésbé drága, akár a piacon is megvásárolható a terménykereskedőknél. Nem ragad, szépen pereg, kiváló az ázsiai ételekhez. A jázmin rizs magas fehérje- és szénhidráttartalommal rendelkezik, de vitaminokban is nagyon gazdag.
Niacin (B3 vitamin) tartalma a koleszterinszintet szabályozza, tiamin (B1 vitamin) tartalma az idegrendszerre hat kedvezően, valamint a szellemi teljesítőképességre. Magas vastartalma a vérképződésben segít, szeléntartalma pedig immunerősítő. Bár a jázmin rizs szintén bővelkedik A- és B-vitaminba, viszont antioxidánsokat is tartalmaz, komoly vércukor-ingadoztató hatása miatta fogyasztása nem mindenkinek ajánlott.
A jázmin rizs köretként kiváló, ugyanakkor süteményeket és rizottót nem ajánlott belőle készíteni. A bulkshop.hu webáruházban nagy kiszerelésben is megvásárolható, verhetetlen áron. Az online shop weboldalán kétféle jázmin rizs recepttel is kedveskednek a vásárlóknak: egy édessel és egy sóssal. Az epres gyümölcsrizs finom és tele van vitaminnal, de a zöldfűszeres változat is igazán ínycsiklandozó, ráadásul könnyű elkészíteni. Próbálja ki mindkettőt!