Egészséges búzaliszt a finom süteményekhez
A búza egy olyan kiváló gabonafajta, ami az emberiség egyik leginkább elterjedt és régőta termesztett növénye. A speciális és népszerű gabonatermesztésnek jelentősége leginkább az élelemmel való ellátást szolgálja. A búzaliszt sikértartalma határozza meg azt is, hogy a gabonaőrlemény teljes kiőrlésű, félfogós vagy a fehér, finomliszt kategóriába tartozik. A lisztet elsősorban sütemények és pékáruk készítéséhez szokták felhasználni. Első tapintásra, a kevés sikért tartalmazó finomliszt puha, lágy, még a porcukornál is lágyabb tapintású.
A gabonaőrlemény magában íztelen, de süteménybe adagolva, néhány finom összetevővel együtt, egyszerűen fenséges. A mérsékelt égövi területek országaiban igen sokat foglalkoznak búzatermesztéssel, ami a sivatagok, trópusi országok és a sarkvidéki területeken kívül mindenhol előfordul. A búzaliszt attól függően, hogy mennyi sikért tartalmaz, lehet nagyon egészséges is. A fogyókúra természetesen nem ajánlja a finomított lisztet, mert magas a szénhidráttartalma.