Az ipari hőmérő nem hibázhat
Az otthoni mérőműszereink és az ipari műszerek között az a legnagyobb különbség, hogy az utóbbiak sokkal precízebbek, megbízhatóbbak. Tegyük fel, hogy az otthoni hőmérő csal 1-2 Celsius fokot. Az még nem olyan gond. Bár a termosztát beállításánál okozhat egy kis kellemetlenséget.
Viszont, ha egy ipari hőmérő téved, akár fél Celsius fokot is egy vegyipari üzemben, ott akár katasztrófa is történhet. Ezért az ipari mérőműszerek esetében nem elfogadott a legkisebb tévedés sem. Ezeket a szerkezeteket úgy állítják össze, hogy a hibázás legkisebb lehetőségét is kizárják.
Ezért akár több ellenőrző rendszeren is szükséges letesztelni először a mérőműszereket. Valamint használat közben is folyamatosan ellenőrizni kell ezeket. Az ipari hőmérő ezért nyílván többe is kerül, mint egy otthoni hőmérő.
Természetesen ez az összes többi mérőműszerre is igaz. Legyen szó bármilyen ipari eljárásról, a pontosság és a megbízhatóság nagyon fontos. Ezért az ipari hőmérő és minden más az ipar számára fontos mérőműszer sokkal összetettebb berendezés, mint ami a lakosság számára készül.