Az Unicum világszerte ismert
A termékről elsősorban azt kell tudni, hogy egy száraz jellegű likőr, amit többnyire aperitifként fogyasztanak, az étvágygerjesztő hatása miatt. Az Unicum gyógy-, valamint fűszernövények keverékéből készül, ezeknek túlnyomó része a Kárpát-medencéből származik. Az italt komplex technológiával állítják elő. A lepárlásnak lényeges szerepe van a nedű jellegzetes karakterének a kialakításában.
Az eljárás alkalmával olyan ízek jönnek elő a növényekből, amelyek a kivonatolás során nem. Az Unicum minden esetben tölgyfahordóban érlelődik, ez teszi az ízét teljessé. Az előállításához használt receptet 1790-ben alkotta meg II. József udvari orvosa. Eredetileg gyomorpanaszok enyhítésére alkalmazták. A kivitelezésekor felhasznált növények száma meghaladja a 40 fajtát, amelyeket néhány hétig finomszeszben áztatnak annak érdekében, hogy az ízanyagok kioldódjanak belőlük.
Az Unicum egyedi zamatát 6 hónap érlelés után éri el. A gyártásakor felhasznált összetevők olyan vegyi anyagoktól mentes gazdaságokból érkeznek, amelyek minden tekintetben megfelelnek a legmagasabb követelményeknek. A keserű likőr fogyasztása évszázados múltra tekint vissza Európa számos országában. Az Unicum felszolgálása mindenképpen kicsi, vastagtalpú, rövid szárú pohárban történjen!
Vacsora után javasolt hidegen fogyasztani. Amennyiben a légutaknak van szükségük egy kis támogatásra, akkor szobahőmérsékleten ideális kortyolgatni. Az Unicum alkoholtartalmát tekintve, beszerezhető 30 % és 40 %-os változatban. Az áruházakban olyan variáció is fellelhető, amihez díszdoboz, valamint kiöntő is jár. A beszerzését illetően nem lesz nehéz dolga, mivel az interneten keresztül megrendelhető.