A dhal alapanyaga a vöröslencse
A kínai és az indiai konyha az egész világon elterjedt. Míg ez előbbi jellegzetességei a különféle rizsek és fűszerek, addig ez utóbbinak szintén a fűszerek és a vöröslencse. Számos étel készül belőle, de elsősorban a dhal. Ez egy sűrű leves, különféle fűszerekkel és sok-sok vöröslencse felhasználásával. Akár főételként is megállja a helyét, hiszen fehérjében és szénhidrátban is gazdag. Gyorsan elkészíthető, gyakran már viszonylag rövid főzés után is puha és teljesen szétfő.
Ezért krémlevesként is fogyasztható, de sokan kedvelik az apró darabokat a vöröslencse levesben. Jellegzetesen fűszeres ízű és kenyértésztából készült cipóval fogyasztják, az eredeti recept szerint. Élelmi rost tartalma magas, emellett zsírtartalma és ásványi anyag tartalma is jelentős.
Mivel nincs héja, mint a vidékünkön használt barna színű lencsének, ezért gyorsabban megfő és könnyebben emészthető. Szép narancssárga színe sajnos főzés közben jelentősen kifakul, de valamennyi azért megmarad. Számos egyszerű recept kering a neten ezzel az olcsó alapanyaggal.