Whiskyt vagy whiskeyt hozhatok?
Amikor belépünk egy bárba vagy kocsmába és egy sört kérünk, megkérdezik, hogy milyet óhajtunk. Amennyiben bort kérünk, fehér vagy vörös, teszik fel a kérdést. De mi van akkor, amikor a rendelés whiskey?
Ebben az esetben egy olyan kérdésbe futhatunk bele, hogy whisky vagy whiskey amit kérünk? A laikusok számára ez nem probléma, hozhat bármit, csak üssön, lehet a válasz. Azok, akik kicsit értenek az italokhoz és esetleg gyakrabban fogyasztanak whiskeyt jól tudják, hogy miről is van szó.
Egyszerűen annyi, hogyha van egy plusz e betű, akkor az amerikai vagy éppen ír termék, amíg e betű nélkül írva, bármilyen más típusú lehet. De vajon miért is van ez a megkülönböztető elnevezés a nemzetek között, amikor ugyanarról az italról van szó?
A válasz a huszadik századfordulóra nyúlik vissza, amikor is a skót termelők talán szándékosan, talán nem, ezt nem lehet tudni, de nagymennyiségű gyenge whiskyvel árasztották el a piacot és azért, hogy az amerikai termelők a minőségi terméküket meg tudják különböztetni, kiegészítették egy e betűvel, így lett whiskey az ital neve.